KéthelyKözség hivatalos honlapja

Kéthely elhelyezkedése

Belterület: 255 ha
Külterület: 4650 ha
Lakosság száma: kb. 2.500 fő

Kéthely a Belső-Somogyban levő Marcali-hát keleti szélén fekszik, 7 km-re a Balatontól. Északon Balatonújlak, Keleten Somogyszentpál, Délen Marcali, Nyugaton Somogysámson és Hollád települések határolják. A falut átszeli a 68-as főút. Az autóbuszjáratok többsége Balatonmáriafürdő-Marcali-Kaposvár között közlekedik, de a Pécsre, Győrbe, Sopronba tartó távolsági járatok is megállnak a községben /napi kb. 30 járat /. Jelentős az átmenő teherforgalom, Barcs határállomás irányába. A Balatonszentgyörgy-Somogyszob vonalon a vasútállomás a külterületre esik, a helyi személyforgalom minimális. A környéken váltakozik a lapos, mély terület, a sík- és dombvidék. Háromféle talajjal találkozhatunk: a láp-, a barna erdei és a barna mezőgazdasági talajjal.

A település keleti részét a Nagyberek határolja. Itt a lapos, mély részeket még a XVIII.-XIX. században is víz borította, mely mára süppedő mocsárra változott. A határban folyik a Séd-csatornával egyesült Boronkai-patak, amely a Nyugati-övcsatornába torkollik. A falut nyugati oldalán van a balatoni magasparttól a nagyatádi határig húzódó Marcali-hát, melynek alapja pannon üledék, amit löszlepel borít. A dombokat kelet-nyugat irányú völgyek, horhósok szabdalják. A völgyek egy részét a víz alakította, többségüket a szél tarolta le. A vonulat kéthelyi részét északon a Séd-patak völgye, délen pedig a Tehéngödör határolja. A dombháton, a Gesztenyésben található a Kastély-domb /256 m /, mellette a Vadaskert, amely valaha körbekerített urasági vadnevelő volt.

A község felé eső részen láthatjuk az Öregbaglyas /Baglas / és a Baglyas dombokat, nevüket formájukról, a boglya szóból eredeztetik. A régmúlt sűrű, hatalmas erdőségeiben az uralkodó cser, tölgy és gyertyán mellett fellelhető volt a bükk, a hárs és a juhar is. A XVIII. században a szántóföld művelésének szándékával az erdők területét jelentősen csökkentették.

A környék jellemző vadjai: gímszarvas, őz, vaddisznó, róka, borz, nyest, nyúl, fácán. Szedhető gombák: csiperke, vargánya, kucsmagombafélék, rókagomba, szegfűgomba.

Megszakítás